Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

goya



Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Μαδρίτη, το φάντασμα του Francisco José de Goya y Lucientes. Το πνεύμα του παραδοξότερου ζωγράφου της Ιβηρικής βρίσκεται παντού μες στην ισπανική πρωτεύουσα: από τα ένδοξο Museo de Prado, που φιλοξενεί τα περίεργα «Καπρίτσια» του και τα εφιαλτικά του «Negras», μέχρι τα ελάσσονα μουσεία Real Academia de Bellas Artes και Lázaro Galdiano, όπου ο «Ενταφιασμός της Σαρδέλας» και το «Aquelarre» αντίστοιχα.

Το σώμα του όμως, ή ότι έχει απομείνει από αυτό, βρίσκεται σε ένα από τα λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης, το οποίο, δυστυχώς, σπάνια θα βρείτε τουριστικό οδηγό που να το αναφέρει: στην Ermita de San Antonio de la Florida. H μικρή αυτή εκκλησία, επί της Paseo de la Florida, κοντά στο σταθμό Principe Pio, είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη από τον σπουδαιότερο «τρελό» της ευρωπαϊκής τέχνης, με τέτοιο τρόπο που ισοπεδώνει ολόκληρη την δυτική (καθολική) θρησκευτική ζωγραφική, κάνει πλάκα με τις έννοιες του βέβηλου και του ιερού και φτάνει να ακουμπά τα όρια του κόμικ. 

Βγαίνοντας από την ermita, δε χάνετε τίποτα να περπατήσετε καμιά πενηνταριά μέτρα προς την κατεύθυνση του Parque del Oeste, κι αφού διασχίσετε την αερογέφυρα που περνάει πάνω από τις γραμμές των τρένων (πεδίο βολής των Μαδριλένων γκραφιτάδων), να δείτε το μνημείο της σφαγής που ακολούθησε την εξέγερση των Ισπανών κατά του Ναπολέοντα, την οποία ο Goya έχει περιγράψει τόσο δραματικά στο περίφημο «El tres de Mayo de 1808 en Madrid».

Απόσπασμα από το "Ανακάλυψε Περιπλανώμενος", Dreamtigers02
http://www.yannisadamis.com/sites/default/files/free_ebooks/madrid_0.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου