Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

passage de fuencarral



Η κρυφή αυλή του μυστηρίου της Malasaña. Η Calle de Fuencarral είναι μια κεντρική εμπορική οδός, που περνάει μπροστά από το Δημοτικό Μουσείο και το σταθμό του Tribunal. Εκεί περίπου, στο νούμερο 77, υπάρχει ένα κτήριο που εκ πρώτης δημιουργεί την αίσθηση πως πρόκειται για ακόμα μια okupa (κατάληψη). Τις ώρες που λειτουργούν τα καταστήματα θα βρείτε την καγκελωτή του είσοδο ανοιχτή – μην κάθεστε απ’ έξω και κοιτάτε σαν χαζοί, περάστε μέσα! Η εγκαταλειμμένη στοά που θα συναντήσετε υπήρξε, τα παλιά χρόνια, γνωστό εμπορικό κέντρο, όπου το μόνο κατάστημά του που επέζησε είναι η joyería (κοσμηματοπωλείο) του συμπαθέστατου κυρίου Monge, ο οποίος, αν δεν έχει δουλειά, νομίζω πως δε θα βαρεθεί να σας αφηγηθεί την ιστορία του συγκεκριμένου edificio.

Διασχίστε όλη τη στοά μέχρι την έξοδό της στην Corredera Baja de San Pablo και χαζέψτε τις «αρχαίες» βιτρίνες και κυρίως την εκλεπτυσμένη αισθητική της έσω αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’70. Θα σας πρότεινα να αράξετε στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, πλάι σε εκείνο το περίεργο μωσαϊκό με τον ιππόκαμπο, και να επιχειρήσετε ένα αστικό πικ-νικ -κανείς δε θα σας ενοχλήσει- τρώγοντας πίττες από τη Ria de Arosa και cheese cake από το Happy Day (αμφότερα επί της Calle del Espíritu Santo, λίγο παρακάτω). Και αν ακούσετε τίποτα αλλόκοτους ήχους και φωνές, να μην τρομάξετε! Λογικά θα είναι το πνεύμα του καταναλωτισμού, που κάποτε μπαινόβγαινε εδώ μέσα. 

Απόσπασμα από το "Ανακάλυψε Περιπλανώμενος", Dreamtigers02 http://www.yannisadamis.com/sites/default/files/free_ebooks/madrid_0.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου